“MADENİN İHTİŞAMI” SERGİSİ NEVMEKÂN SAHİL’DE SANATSEVERLERLE BULUŞTU

Unutulmaya yüz tutan sanatları yeniden gün yüzüne çıkararak Üsküdar’ı, şehrin Kültür Sanat merkezi haline getiren Üsküdar Belediyesi, bakır ve tombak ustası Kaya Kalaycı’nın eserlerinden oluşan ‘’Madenin İhtişamı Sergisi’’ ile Osmanlı motiflerini madenle buluşturdu. 70’ten fazla eser bulunan serginin açılışı Nevmekân Sahil’de gerçekleştirildi.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in ev sahipliğinde, sosyal mesafe kurallarına uyularak gerçekleşen Tombak sergisi açılışına, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın eşi Hatice Nur Yerlikaya, eski bakan Cavit Kavak, iş adamı İnan Kıraç, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, sergiye sahip olduğu eserleriyle katkı veren Çiğdem Simavi, moda tasarımcısı Atıl Kutoğlu, Lerzan ve Latif Boyner, Semahat Arsel gibi Türkiye’nin iş ve cemiyet hayatının önemli isimleri katılım sağladı.

“Madenin İhtişamı” Sergisi açılışında konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Tombak sanatı özellikle 16’ncı yüzyılda zirveye çıkmış ve bütün ihtişamıyla ortaya çıkmış ve o dönem hayatın her anlamında kendini göstermiş ve bir medeniyetin değişimine ve dönüşümüne ev sahipliği yapmıştır. Türkiye’de özellikle evlerde ve saraylarda tombak sanatı hayatın ayrılmaz bir parçası olmuştur. Ne yazık ki 19’uncu ve 20’inci yüzyıla geldiğimizde bu sanat, bu zenginliğimiz ihtişamını kaybetmiş, neredeyse unutulmaya yüz tutmuştur. Bu sergi ile birlikte bugün burada kuşaklar arası kültürel bağı bir kez daha perçinlemek, güçlendirmek için önemli bir adım atıyoruz. Bugünün gençleri ve bugünün ne yazık ki yetişkinleri arzu ettiğimiz seviyede haberdar değiller. Dolayısıyla bu sergi ile beraber tarihi köklerimize yeniden dönmeyi, köklerimizle olan bağlantıyı yeniden kuvvetlendirmeyi ve sağlamlaştırmayı hedefliyoruz. Sergide eserleriyle bizleri geçmişe götüren bakır ve tombak ustası Kaya Kalaycı da bu sanatın yaşayan en önemli isimlerindendir. Ancak bir sonraki kuşaklarda bu sanata ilginin çok fazla olduğunu söyleyemeyiz. İnşallah bu sergi bize tarihimizi yeniden hatırlatacak ve belki de yeni ustalar ortaya çıkacaktır. Ben huzurunuzda Kaya Usta’ya bir kez daha şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Açılış töreni ardından davetliler sergiyi gezerek eserleri incelediler. Köklü bir medeniyetin kapılarının İstanbullulara açan “Madenin İhtişamı” Sergisi 18 Ekim tarihine kadar Nevmekân Sahil’de sergilenecek.

Tarih : 12 Eylül, 2020
Üsküdar Belediyesi İktisadi ve Sosyal Tesisler
uskudarkentas.com.tr
Tebessüm Kahvesi
Nevmekan