“15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ” ÜSKÜDAR’DA YAPILAN PROGRAMLAR İLE ANILDI

15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemize yönelik FETÖ tarafından yapılan hain darbe girişiminin 4. yıldönümü Üsküdar’da yapılan anma programları ile idrak edildi. Şanlı 15 Temmuz 2016 gecesi demokrasiye sahip çıkarak kahramanca direnen Türk halkı adeta bir destan yazdı. Gecede 251 vatandaşımız şehitlik makamı ile Hakk’a yürürken 2196 vatandaşımız da gazilik mertebesine ulaşmıştı.

Türkiye’nin milli birlik ve beraberliğine karşı gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimine karşı en şanlı direnişlerden birini gösteren Üsküdar’da gün boyu gerçekleştirilen programlara Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Ak Parti Üsküdar İlçe Başkanı Adem Kaan Pehlivan, Üsküdar Müftüsü Ali Çakmak, şehit yakınları, gaziler ve çok sayıda Üsküdarlı vatandaş katılım sağladı.

Üsküdar’daki tüm camilerde öğle namazı öncesi şehitler için Aşrı Şerif okunması ardından Karacaahmet, Küplüce ve Çengelköy Mezarlıkları ziyaret edilerek Başkan Hilmi Türkmen tarafından aziz şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim okundu. 15 Temmuz hain darbe girişiminde dimdik ayakta duran Gazi Çengelköy Polis Karakolu yetkililer tarafından ziyaret edildikten sonra Acıbadem Mahallesi’nde darbeci hainler tarafından şehit edilen kahraman muhtarımız Mete Sertbaş şehadete yürüdüğü yerde dualarla anıldı.

Aynı zamanda Üsküdar Belediyesi ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Özgürlük Şehitlerinin anısına Beylerbeyi Parkı Sahili’nde anma dalışı düzenlenerek dalgıçlar denizin dibine çelenk koydu. Düzenlenen program kahraman şehitlerin karadan, havadan ve denizden yâd edilerek Valide Sultan Gemisi'yle Boğaz’da yapılan anma gezisi ardından son buldu.

Nakkaştepe Millet Bahçesi’nde NTV canlı yayınına katılan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen 15 Temmuz gecesi Üsküdar’da yaşananları anlattı. Başkan Hilmi Türkmen, “15 Temmuz gecesi en çok şehit verdiğimiz yerler ne yazık ki Ankara Gölbaşı, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Üsküdar oldu. Özellikle Üsküdar olarak Çengelköy’de ciddi kayıplar verdik. Fakat o gece işin rengi anlaşılınca Üsküdar Belediyesi’ne ait bütün iş makinalarımız ve kamyonlarımızla olaya müdahale ettik. Kilit noktalarda yol geçişlerini engelledik. Lojistik anlamda destek bulamayan hainler Çengelköy’den E-5 karayoluna takviye kuvvete ulaşım sağlayamadılar. Eğer başarabilselerdi gerçekten büyük sıkıntı olurdu. Üsküdar bu anlamda 15 Temmuz’un ana merkezi oldu. Ama hamdolsun İstanbullu ve Üsküdarlı bütün milletimiz bu hainlere fırsat vermedi. En değerli varlıkları canlarından geçerek kendilerini siper ettiler. Şehitlerimizi minnetle ve rahmetlere anıyorum. Gazilerimize de hayırlı ömürler diliyorum.” şeklinde konuştu.

Gece boyu tüm camilerde süren Kur’an tilaveti ve duaların yanı sıra Nakkaştepe Millet Bahçesi’nden başlayıp 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne kadar devam eden “Sancak Koşusu” yapıldı. İlerleyen saatlerde Çengelköy 15 Temmuz Şehitler Çeşmesi’nde şehitlerin aziz hatırası için şerbet ikramı yapılarak dualar okundu. Gece yarısı itibariyle ülkenin dört bir yanından okunan selalar eşliğinde başlayan “Demokrasi Nöbeti” sabahın ilk ışıklarına kadar devam etti.

Tarih : 20 Temmuz, 2020
Üsküdar Belediyesi İktisadi ve Sosyal Tesisler
uskudarkentas.com.tr
Tebessüm Kahvesi
Nevmekan